Veenverhalen.nl

Een dag met de herder op de heide.

De deelnemers worden om 11.00 uur ontvangen in het bezoekerscentrum van de schaapskooi met een kopje koffie/thee. Ze krijgen een presentatie van de IVN gids over de schaapskudde, de schaapskooi en over eerdere kuddes die vroeger gebruikt maakten van het Haaksbergerveen. Verder zal ook iets over het ontstaan en de ontwikkelingen van dit hoogveengebied verteld worden.

Vervolgens wordt m.b.v. de QR code opgezocht waar de kudde is en gaat de groep op pad.

Onderweg vertelt de gids over de planten en dieren in dit unieke gebied van Nederland.
Bij de kudde aangekomen kunnen de deelnemers de herders bevragen en een uurtje rustig meemaken hoe het hoeden op de heide verloopt. Gelegenheid tot het eten van het lunchpakket.

Daarna maakt de gids nog een wandeling door het Haaksbergerveen, vertelt verhalen o.a. over de grote heidebrand en over de droogschuur van de steen- en pannenbakkerij van firma Dievelaar en wijst op de prachtige natuur. Misschien kom je bij deze wandeling de adder tegen of zie je de prachtige blauwborst of roodborsttapuit.

Om plm 16.00 kan de groep meelopen als de kudde naar de nachtweide wordt gebracht. De gids begeleidt de deelnemers terug naar het bezoekerscentrum en daar is gelegenheid tot een korte nazit. 

Vergeet niet stevige wandelschoenen aan te doen en regenkleding mee te nemen. 

Het is niet toegestaan om honden mee te nemen, ook niet aan de lijn daar daar dit problemen kan geven met de schapen en de schaapshonden. 
Het boeken van de wandeltocht met het IVN is pas mogelijk van af 2e Paasdag.